12 Tips voor het vinden van de juiste dj
15 april 2020 
8 min. leestijd

12 Tips voor het vinden van de juiste dj

Je hebt ongetwijfeld al vele dj’s horen en zien draaien, maar nu ben je zelf op zoek naar een dj. De dj’s die je leuk vindt en goed kent, zijn te specialistisch en (te) duur. Je weet goed wat je zoekt in een dj, maar zijn dat ook de juiste eisen aan de dj voor dit evenement? Er zijn steeds meer dj’s in allerlei genres en categorieën. Zoek je een allround bruiloft dj of een artiest voor het komende personeelsfeest? Of zoek je een feest dj voor je 40e verjaardagsfeest? Daarom is het tijd voor wat hulp bij je zoektocht. In deze blog heb ik 12 tips voor het huren van de juiste dj voor jouw event.

#1 Wat organiseer je en voor wie?

Zoals je hierboven leest, zijn er nogal wat type feesten die je kan organiseren. Eén van de eerste vragen die wij dan ook stellen, is dan ook: Wat voor type feest organiseer je? Zoek je een dj voor een intiem huwelijksfeest of zoek je een headliner voor een openbaar festival? Je begrijpt dat de uitkomst van deze vraag nogal bepalend is voor je verdere zoektocht. Voorkom teleurstelling en huur niet zomaar de eerste de beste kroeg dj in voor een stijlvolle bruiloft.

Bepaal de doelgroep

Het ligt voor de hand, maar toch noem ik hem maar. De doelgroep. Organiseer je een bedrijfsfeest voor een bouwbedrijf? Dan adviseer ik bijvoorbeeld een vrouwelijke dj. Als je het me zou vragen… Gaat het om een groep jonge mensen of juist wat ouder. Zijn mensen alleen met collega’s of vrienden of zijn ze met hun partner? Wat is de verhoudingen man/vrouw en jong/oud(er)?

#2 Zoek je een band of een dj?

Deze blog gaat over het boeken van een dj, maar weet je al zeker dat je een dj zoekt? Het grote – maar naar mijn mening ook het enige – voordeel van een band of live act is het live aspect. Er wordt live gespeeld en er is op die manier meer interactie met het publiek of de gasten. Een live act is verder bewerkelijker, duurder en houdt doorgaans pauzes. Een band kan minder snel inspelen op een dansvloer en speelt niet alle laatste hits. Verder kunnen belangrijke gezichten van de band zoals de zanger of zangeres nogal eens wijzigen waardoor je op het moment van optreden een andere zanger(es) hebt dan toen je de coverband boekte. Kortom, je zoekt dus een dj ?

#3 Goedkope amateur of professionele dj?

Dit is afhankelijk van je voorkeuren. Voor een kleinschalig tuinfeest kan de ‘dj om de hoek’ prima draaien als je niet veel geld wil uitgeven. Dat hij zich wellicht niet aan alle afspraken houdt, weinig ervaring heeft en goedkope apparatuur mee brengt, is minder belangrijk. Op evenementen zoals een bedrijfsfeest of een bruiloft zit meestal meer druk. Daar zal toch de professionele dj jouw wensen vertalen in het feest waar je al zo lang mee bezig bent en naar uit kijkt. Je zoekt dan een ervaren dj die afspraken nakomt. Een dj die je ontzorgt en die met je meedenkt. Misschien zoek je zelfs een partij die meerdere dj’s en drive-in shows verhuurt. Zij verzorgen doorgaans ook reserve dj’s & apparatuur. Je geeft dan wel meer uit, maar je weet wat ze zeggen: “Professional duur? Wacht maar tot je een amateur inhuurt.”

#4 VJ, vrouwelijke, silent of mobiele dj?

Vrouwelijke dj

Vroeger boekte je een dj of drive-in show, maar tegenwoordig is er veel meer keuze. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een vrouwelijke dj. In tegenstelling tot de meeste beroepen worden vrouwelijke dj’s beter betaald dan hun mannelijke collega’s.

VJ

Er zijn ook dj’s die mixen met videoclips. Je hebt dan ook één of meerdere schermen nodig om de videoclips op te presenteren. Dans op de clips van Michael Jackson tot Armin van Buuren. Pas op als je op ‘vj’ Googled. Er zijn twee typen vj’s. Enerzijds heb je de eerder genoemde dj’s die originele clips mixen. Anderszijds zijn er ook vj’s die live allerlei beelden mixen maar dan op een heel creatieve manier. Dit zijn vj’s die meestal op dance events visuals verzorgen.

Silent dj

Ook nieuw is de Silent DJ. In plaats van het plaatsen van speakers worden er koptelefoons uitgedeeld waarop je de muziek hoort. Groot voordeel: je veroorzaakt geen geluidsoverlast. Als je zelf geen koptelefoon op hebt is het erg leuk om gasten te horen neuriën terwijl het verder stil is. Voeg één of twee dj’s toe en je ziet gasten op verschillende muziek dansen. Je kiest dan op je koptelefoon voor een ander kanaal en hoort dan de muziek van de andere dj(s). Ook voor kleinere groepen in kleine ruimtes is de Silent dj of Silent disco ideaal. Zo worden er zelfs feesten in containers gehouden.

Mobiele dj

Voor festivals of intiem feest boek je een mobiele dj of zoals hij bij ons heet Ambulante DJ: een dj met klein verrijdbaar dj-meubel met de grootte van een kliko. Een of meer speakers zijn in- of aangebouwd en met een ingebouwde accu verplaatst deze dj zich zonder snoeren. Koppel deze mobiele of Ambulante dj met een zender aan een vaste geluidsinstallatie zodat iedereen de dj kan horen!

#5 Ben je op zoek naar een dj of naar een dj-show?

Wanneer je een dj inhuurt, betekent het dat er een dj komt draaien die alleen een paar usb-sticks met alle muziek meebrengt. Hij zal verwachten dat de apparatuur dus al op de door jouw gehuurde locatie opgebouwd klaar staat. Heeft de locatie de apparatuur standaard of huur je een aparte partij of leverancier in voor de begeleiding, transport, op- en afbouw van de apparatuur? Wil je dat de dj dit verzorgt of zelf meebrengt? Dan ben je eigenlijk op zoek naar een drive-in show of dj show. Een drive-in show of dj show is een dj die z’n eigen apparatuur verzorgt. Een drive-in show bestaat uit een dj, dj-meubel, licht(show), geluidsset en eventuele extra opties zoals een verlichte dansvloer.

#6 Wat zijn de kosten van een dj (show)?

Ook dit is afhankelijk van je wensen. Je hebt al dj’s zonder apparatuur voor Euro 100,00. Een drive-in show boek je al vanaf Euro 250,00. Boek je een amateur of professionele dj? Wil je een bekende dj boeken? Voor een radio DJ zoals Giel Beelen betaal je drie duizend Euro. En dan draait hij slechts 1,5 uur. Om maar niet te spreken over Armin van Buuren of Hardwell. Wel leuk natuurlijk, maar onbetaalbaar. Voor een losse dj betaal je tussen de Euro 250 en Euro 500. Een professionele dj show incl. dj, dj-booth, licht(show) en geluidsset incl. BTW, transport, op- en afbouw betaal je tussen de Euro 500 en 1.500.

#7 Staan jouw muziekwensen wel centraal?

Vind je het belangrijk dat de dj rekening houdt met jouw of jullie muziekwensen? Heb je hier uitgesproken ideeën over? Organiseer je een themafeest? Een themafeest kan heel leuk zijn als je zeker weet dat de gasten of bezoekers hier helemaal in meegaan. We maken helaas te vaak mee dat de dj het thema niet kan vasthouden omdat de bezoekers of gasten hele andere muziek willen horen. Dan is het wel fijn als de dj ook ander repertoire kan draaien en bij zich heeft. Ons advies: ook op een themafeest boek je een allround dj. Weet je niet zo goed wat je wil? Je weet in ieder geval wel wat je niet wil. Neem dit mee in je zoektocht naar de juiste dj.

#8 Welke locatie en zaal heb je op het oog?

De locatie kan een rol speel bij het vinden van de juiste dj. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de dj uit de buurt komt? Is het een pré als hij al vaker op de locatie heeft gedraaid en dus weet wat de (on)mogelijkheden zijn? Zo kan de locatie ook dj’s aanbevelen. Zij hebben er tenslotte ook kijk op. Soms hebben ze zelfs een zwarte lijst met dj’s en acts die er niet meer mogen komen. Ook fijn om te weten, toch? Heeft een locatie eigen dj’s? Zorg dan wel dat je weet wat je er voor betaalt en wat en wie je daarvoor krijgt. Check of deze dj of dj show voldoet aan jouw wensen? Andersom kan natuurlijk. Een dj kan ook locaties aanbevelen.

#9 Wat is het aantal gasten dat je verwacht?

Wat kan het aantal gasten nu van invloed zijn op de keuze voor een dj? Toch is het zo. Organiseer je een feest voor 30 personen of voor 3.000. Zeker als ze betalen, is het van invloed op je budget voor een dj. Daarbij vind ik dat een dj voor 30 gasten ook de microfoon moet kunnen gebruiken om wat meer interactie te zoeken. Een kleine groep amuseren is lastiger dan een grote groep. Als je een dj met apparatuur, oftewel een drive-in show zoekt, is het aantal gasten van belang om te bepalen wat voor set aan licht en geluid geschikt is. Kijk vooral naar het aantal gasten dat er maximaal in de feestzaal kan. Als je met 50 personen in een sporthal gaat feesten, dan is een geluidsinstallatie geschikt tot 50 personen niet voldoende….

#10 De juiste dj, hoe vind je die?

Nu dat je bovenstaande vragen hebt beantwoord en dus goed weet wat je zoekt, ga je beginnen met zoeken. Uiteraard vraag je Google om hulp. Lekker makkelijk ;-). Hoe concreter de zoekterm, des te meer de resultaten van Google in de buurt komen van je wensen. Zoek je een ‘dj met saxofonist voor een bruiloft in Delft’? Of zoek je een ‘exclusieve drive-in show voor een bedrijfsfeest in Rotterdam’? Nu heeft elke dj wel een gelikte website en/of Facebook pagina, maar dit zegt nog niet dat hij of zij de geschikte dj is. Je wilt dus weten hoe de dj draait en of hij uiteindelijk ook de afspraken na zal komen. Dit laatste klinkt logisch maar mijn ervaring is dat er veel bluffers en boeren tussen de professionele dj’s draaien. Zorg dat je hem of haar een keer in actie ziet, check video’s, foto’s, demo’s, referenties, externe reviews vraag de locatie of ze hem of haar kennen en zorg dat de afspraken op papier worden vastgelegd.

#11 Check reviews en sociale media

Je wilt vast weten wat anderen van een bepaalde dj vonden. Is hij ervaren? Wat is zijn uitstraling? Sinds een paar jaar zijn er reviews of beoordelingen van dj en drive-in shows. Zorg wel dat je onafhankelijke of externe reviews leest. Beoordelingen op de eigen website van een dj of dj bedrijf zijn vaak zelf geschreven of aangepast. Zo worden de reviews van Ambitious dj’s uitgevoerd en gepresenteerd door de Feedback Company. Deze reviews kunnen niet worden aangepast of weggehaald. Ook op sociale media kun je vaak wel een beeld vormen van een dj of act. Op Youtube, Instagram, Facebook of LinkedIn kun je zien hoe actief een dj of dj bedrijf is. Uiteindelijk wil je ook het vertrouwen hebben dat een dj ook jouw feest of event tot een onvergetelijke dag of avond maakt.

#12 Bekijk de dj live in actie of bezoek een demo

Bezoek demo’s wanneer je een professionele dj of dj show in wilt huren. Demo’s worden doorgaans gehouden door professionele bedrijven die vaak ook meerdere dj’s & shows aanbieden. Let op: een dj-demo is geen afspraak op kantoor. Een demo bezoek je wanneer je demonstraties verwacht van één of meerdere dj’s. Op deze demo’s worden ook meerdere mogelijkheden gepresenteerd zoals bijvoorbeeld een dj met saxofonist. Zo presenteren we bij Ambitious naast een dj met saxofonist en een vj. Daarnaast presenteren we tips & tricks en de mogelijkheden qua uitstraling met apparatuur. Je maakt op deze manier niet alleen kennis van de mogelijkheden maar ook met het bedrijf achter de dj of dj show(s).

Bonus

Organiseert de dj van jouw interesse geen demo of presentatie? Zorg dan dat je deze dj wel een keer in actie ziet. Let bij allround of bruiloft dj’s wel op. Deze dj’s leveren maatwerk als het gaat om het repertoire. Je hoort en ziet dan misschien een heel andere sfeer als je op een ander (maatwerk) feest gaat kijken/luisteren. Verder is het belangrijk dat de organisator en de locatie akkoord geven dat je komt kijken. Je zal niet de eerste kijker zijn die geweigerd wordt omdat locatie en/of organisator van je komst op de hoogte waren. Ga je bij een privé feest kijken? Bereid je dan voor op een wat ongemakkelijk situatie. Je bent tenslotte als vreemde op andermans feest.

Over de schrijver
Eigenlijk wilde ik graag artiest worden. Helaas kan ik niet zingen of een instrument bespelen. Met zo'n 125 optredens per jaar als allround dj leid ik toch een artiestenbestaan. Sinds 2003 mix ik fulltime hits & classics op privé-feesten en zakelijke evenementen op de meest uiteenlopende en bijzondere locaties door heel Nederland. Het is geweldig om gasten te vermaken met muziek, remixen én videoclips. Helemaal als ik dat doe met live artiesten zoals een saxofonist of bands. Ik hou van muziek en de verschillende emoties die je ermee kan losmaken. Wil je meer weten? Lees dan m'n volledige biografie en klik hieronder op website.
Reactie plaatsen